Sunday, May 20, 2007

Opdracht: Ph.act

Titel project: Sportsbag Ignorance

Bedoeling van het project:
Mensen na laten denken over zichzelf. Statements maken. Shockeren. Kunst naar de mensen brengen.

Vraag:
“Wat zou er gebeuren als je een boel tassen achter laat op het station?”
Ophef, chaos, ontruiming, politie, brandweer, explosieven opruimings dienst, boetes, boze mensen?

In de lijn van 9/11 en de vele aanslagen in de wereld, verscherping van regels, camera toezicht, de reclames van heel Nederland werkt samen tegen terrorisme, ect.
Leek het een nogal gewaagd idee om te willen weten of er ook daadwerkelijk werd gereageerd op wat
een mogelijke dreiging zou kunnen zijn.
De hevige discussie die ontstond over of je dit wel kon maken, en of je bestraft kon worden voor het 'vergeten' van je tas. Maakte wel duidelijk hoeveel er niet bekend was over de reacties van publiek en instanties.

Het idee was om niet 1 maar meerdere tassen op het station neer te zetten om daarmee een klein beetje de lont uit het vat te halen. Dat het daardoor minder bedreigend zou zijn maar nog wel om aandacht zou vragen. Omdat het nog steeds onbeheerde tassen zouden zijn. En dat toch gemeld zou moeten worden aan het personeel van de NS. Die op hun beurt zelfs als ze het geen bedreiging zouden vinden de tassen naar gevonden voorwerpen moeten brengen.

Keuzes:
*Tassen verspreid over het station?
*Tassen op een stapel op het station?
*Hoeveelheid tassen (1) of (2) of (3-6) (10-15) (50-100) of (100-300)?
*Maakt het uit op welk station je het doet?
*Maakt het uit op welke tijd je het doet?
*Het soort tassen?
*De kleur van de tassen?
*Verstopt in een hoekje of een opvallende plek?
*Hoever kun je bij de tassen weglopen voordat ze achtergelaten zijn?



Testcase1:
Voor de testcase zijn de volgende keuzes gemaakt. Een station met meer dan 7 sporen, dat werd Den Bosch. Een redelijk opvallende plek om ze neer te zetten. 10 tot 15 tassen op een stapel. In de spits op vrijdag middag van 4 tot 6 uur.

De video van deze testcase staat op youtube:
Op 40% en 60% van de film word ingezoomd op NS personeel. Onthoud wel dat deze film niet specifiek gaat over het laten zien van de reactie van het personeel.



Het is een video van 6 minuten geworden die het tijdsbestek van de 2 uur testen goed weergeeft.

Vol verbazing hebben we zitten kijken. Wat is er nodig om mensen uit hun haast van A naar B te halen? Om mensen
na te laten denken? Moet het een zwarte tas zijn, verstopt in een hoekje meteen doodshoofd erop en draadjes die eruit steken?
En welke combinatie van de variabelen geeft de doorslag voor algehele ontruiming?

Iemand ideeën?




Testcase 2:

Voor testcase 2 zijn de volgende keuzes gemaakt. Een nog opvallendere plek om de tassen neer te zetten. Minder tassen dan de vorige keer, dit keer zijn er 2 tassen gebruikt. Om niet teveel variabelen tegelijk te veranderen bleven de tijd (spits) en plaats (Den Bosch) hetzelfde. En de nieuwe video is voor het kijkplezier flink ingekort naar 2:30 min.



Zoals hierboven geschreven zijn de tassen op een nog opvallendere plek gezet. Sterker nog! De reizigers moeten bijna over de tassen heen om de trap op en af te komen. Dan nog zijn er veel te veel die er niet op reageren. Om beter beeld te kunnen krijgen is er van dichter bij gefilmd in de tweede testcase. Een aantal mensen zag de camera waardoor we hun echte reactie niet weten. Tegen het einde van de testcase bleek dat er 1 jongen was geweest die daadwerkelijk het NS personeel had gewaarschuwd. Naar die jongen word nog even vriendelijk gezwaaid. Goed werk!

Gelukkig!
Er is geen zwarte tas in een hoekje nodig met een doodshoofd erop waar draadjes uitsteken. Althans niet voor iedereen...

No comments: